ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το τραπέζι της Κυριακής ,πολύ σημαντικό για την Ελληνική οικογένεια από τα αρχαία ακόμα χρόνια,ήταν η ευκαιρία να βρεθεί όλη η οικογένεια συγκεντρωμένη και να ενισχυθούν οι δεσμοί και οι σχέσεις τους .Οι νοικοκυρές έβαζαν τα δυνατά τους να ευχαριστήσουν τους άντρες, τα παιδιά και όλα τα άτομα της οικογένειας ενίοτε δε και τα συγγενικά μαγειρεύοντας το πιό καλό φαγητό,το Κυριακάτικο  που ήταν σχεδόν πάντα κρέας και συνήθως της εποχής.Έτσι το χειμώνα είχε την τιμητική του το χοιρινό και όλα τα προιόντα του-λουκάνικα,παστό κ.λ.π.-και το μοσχάρι,και την άνοιξη το αρνί και το κατσικάκι.Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες ή   πρασοσέλινο αυγολέμονο,μοσχάρι κοκκινιστό μακαρονάδα ή λεμονάτο με πατάτες τηγανητές,αρνάκι κατσαρόλας φρικασέ με μυδικά και χόρτα της άνοιξης,κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες ή λαδορίγανη κατσαρόλας κ.λ.π.Σε περίοπτη θέση βρισκόταν και το κοτόπουλο ,εύκολο να βρεθεί όλο το χρόνο , οικονομικό , και ευκολομαγείρευτο τόσο στο φούρνο όσο και στην κατσρόλα.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για κάποιες από αυτές τις αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές με κρέας και κοτόπουλο που παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις όλων μας. 

Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες

 Θα χρειαστούμε:

 2 κιλά κατσικάκι     12 μεγάλες πατάτες     χυμό από 2 λεμόνια  ζουμερά     1 κούπα ελαιόλαδο ( μέτρια)     1 κ.σ. ρίγανη

1/2 κ.σ. θυμάρι        2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη        2 κούπες νερό        αλάτι    πιπέρι

Καθαρίζουμε,πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες για το φούρνο (κυδωνάτες) .Σ΄ένα μπόλ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο,τη μουστάρδα ,το λεμόνι,τη ρίγανη,το θυμάρι και το αλατοπίπερο να ενωθούν πολύ καλά και τοποθετούμε τις πατάτες ,τις γυρίζουμε καλά να ρουφήξουν τα υλικά του μείγματος.Παίρνουμε μεγάλο ταψί και ρίχνουμε τις πατάτες και από πάνω τοποθετούμε τα κομμάτια του κατσικιού πλυμένα καλά,και αλατοπιπερωμένα.Περχύνουμε με το μείγμα που μας έχει περισέψει από τις πατάτες και  το νερό. Κλείνουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200΄ για μία ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ,χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180΄και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσουν οι πατάτες ,περίπου άλλη μία ώρα.

Αν θέλουμε να ροδοψηθεί το τελευταίο 10΄ ανεβάζουμε τη θερμοκρασία πάλι στους 200΄ προσέχοντας να μην ξεραθεί πολύ.

Μαγειρική

2014-08-17 00:22
                          Θα χρειαστούμε:       1 πακέτο κανελόνια        2 κούπες σάλτσα ντομάτας                  Για τη γέμιση:...
2014-08-09 00:03
Η χρήση των λαχανικών που το καλοκαίρι αφθονούν όπως και η πλούσια παραγωγή ελαιολάδου, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συναντάμε σε μία κατηγορία φαγητών-τα λαδερά της Μεσογειακής κουζίνας-αγαπημένα από τους Έλληνες και όχι μόνο.Συνταγές υγιεινές, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται λαχανικά της...
2014-08-06 12:30
   Διατροφική αξία Μπάμιες ένα λαχανικό με εξαιρετική διατροφική αξία που όμως,  πολλοί αντιπαθούν εξαιτίας μιάς κολλώδους ουσίας που αποβάλλει, των μικρών σπόρων και των πολλών ινωδών στοιχείων που περιέχει. "Η επίσημη ονομασία είναι Hibiscus esculentus (Ιβίσκος ο εδώδιμος...
2014-07-25 01:47
        Ποιός δεν λαχτάρησε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, μετά από μία βουτιά στη θάλασσα ή ένα γεύμα ,μιά δροσερή  φέτα καρπούζι ή ένα ποτήρι κρύο καρπουζόχυμο ή  μία καρπουζογρανίτα το σούρουπο ,μια ανάσα δροσιάς και απόλαυσης. Όλοι φυσικά ξέρουμε το καρπούζι και...
2014-07-19 17:26
  Kαγιανάς ή στραπατσάδα ή πιό απλά αυγά με ντομάτες.Όπως και να το πείς είναι το αγαπημένο  καλοκαιρινό φαγητό που με μικρές παραλλαγές μαγειρεύεται σε όλη την Ελλάδα .Για παράδειγμα στην νότια  Πελοπόννησο προσθέτουν και σύγκλινο ή παστό χοιρινό.Απλό,ελαφρύ,δροσερό ,εύγευστο...
2014-07-14 16:09
  To pesto alla Genovese θεωρώ ότι είναι η πλέον αρωματική και γευστική σάλτσα της Ιταλικής κουζίνας. Μία σάλτσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακαρόνια (spagetti,linquini ), risotto ,και να συνοδεύσει σαλάτες(caprese) όπως και κρέας και άλλα υπέροχα πιάτα.Ένα άλλο προσόν της είναι ότι...
2014-07-13 01:42
Εδώ θα μιλήσουμε για τρόφιμα και μαγειρική,όχι γιατί είναι μόδα των καιρών αλλά γιατί το απαιτούν οι καιροί.Η παγκοσμιοποίση, η μόλυνση του περιβάλλοντος,αέρα,νερού και εδάφους,η μετάλλαξη των πρώτων υλών,στάρι, καλαμπόκι κ.λ.π.,η αισχροκέρδια ολόκληρης της αλυσίδας των εμπόρων τροφίμων ,και η...
<< 1 | 2