Pesto alla Genovese

2014-07-14 16:09

 

To pesto alla Genovese θεωρώ ότι είναι η πλέον αρωματική και γευστική σάλτσα της Ιταλικής κουζίνας. Μία σάλτσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακαρόνια (spagetti,linquini ), risotto ,και να συνοδεύσει σαλάτες(caprese) όπως και κρέας και άλλα υπέροχα πιάτα.Ένα άλλο προσόν της είναι ότι είναι εύκολη ,φτιάχνεται γρήγορα και το κόστος της είναι λογικό .Οι ρίζες της συνταγής λέγεται ότι φτάνουν στο '800 και είναι το σύμβολο της Liguria τον τόπο γέννησης της.

ΣΥΝΤΑΓΗ (για 4 άτομα )

  2 σκελίδες σκόρδο          50γρ.φύλλα βασιλικού         1κ.σ.(15 γρ. περίπου)  κουκουνάρι

100 γρ.αγνό παρθένο ελαιόλαδο                     6 κ.σ  (70 γρ.) parmigiano regiano τριμμένο

 2 κ.σ. (30 γρ) pecorino Αμφιλοχίας  1 πρέζα αλάτι


 Θα χρειστούμε ένα μαρμάρινο γουδί .Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το multi για μεγαλύτερη ευκολία αλλά το αποτέλεσμα θα είναι κατά πολύ  υποδιέστερο.

Κατ΄αρχάς τοποθετούμε το σκόρδο στο γουδί και το πολτοποιούμε  με λίγο αλάτι.Στην συνέχεια τοποθετούμε τα φύλλα του βασιλικού προσθέτοντας λίγο χονδρό αλάτι που θα βοηθήσει να διατηρήσουν ζωντανό το πράσινο χρώμα τους.Χτυπάμε το μίγμα με το γουδοχέρι και κατά διαστήματα το περστρέφουμε στα τοιχώματα μέχρι να δούμε να βγαίνει ένα πράσινο υγρό.Είναι η στιγμή να προσθέσουμε το κουκουνάρι .Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε μία παχύρευστη κρέμα.Προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι (ροή σταγόνας ) συνεχίζοντας το ανακάτεμμα και προσθέτουμε λίγο -λίγο τα τυριά.Σταματάμε όταν αποκτήσουμε μία κρέμμα ομογενοποιημένη και γυαλιστερή.     Η σάλτσα είναι έτοιμη. Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει και σουρώσει τα σπαγγέτι (al dente ) ή όπως τα προτιμούμε προσθέτουμε την σ΄΄αλτσα και αρκετό τυρί τριμμένο και σερβίρουμε.Καλή απόλαυση.

Σημ.Τα φύλλα του βασιλικού που θα χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να είναι τα λεπτά ( σγουρού βασιλικού )κι όχι τα πλατιά γιατί έχουν περισσότερο άρωμα.Επίσης δεν τα πλένουμε αλλά τα σκουπίζουμε με νωπό πανί για να φύγουν τυχόν ξένες ουσίες(χώμα ,σκόνη κ.λ.π.).