Καρπούζι ο άγνωστος θησαυρός

2014-07-25 01:47

 

 

 

 

Ποιός δεν λαχτάρησε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, μετά από μία βουτιά στη θάλασσα ή ένα γεύμα ,μιά δροσερή  φέτα καρπούζι ή ένα ποτήρι κρύο καρπουζόχυμο ή  μία καρπουζογρανίτα το σούρουπο ,μια ανάσα δροσιάς και απόλαυσης. Όλοι φυσικά ξέρουμε το καρπούζι και είναι η αγάπη μας που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιό περιζήτητα φρούτα του καλοκαιριού,αλλά πόσοι από μάς  γνωρίζουμε τα οφέλη και τις θεραπευτικές του ιδιότητες;

Έχει καταγωγή απο την Αφρική αλλά το συναντάμε και σε ιστορικές αναφορές της Αιγύπτου του 2ου- 3ου αιώνα.Ωριμάζει κατά τους θερινούς μήνες -Ιούνιο έως Σεπτέμβριο-οπότε αποκτά μία πλούσια γκάμα αποχρώσεων του κόκκινου -ανοιχτού ρόζ έως βαθύ κόκκινου-το οποίο αποδίδεται στo λυκοπένιο μία χρωστική ουσία που συναντάμε και σε άλλα φρούτα και λαχανικά με κόκκινο χρώμα όπως η ντομάτα κ.λ.π., και το οποίο ειναι περισσότερο διαθέσιμο για τον οργανισμό μας από αυτό που περιέχεται στην ντομάτα.Λέγεται δε ότι το λυκοπένιο είναι αντιοξειδωτικό και ότι θεραπεύει μερικές μορφές καρκίνου.Όπως είναι γνωστό  αποτελείται από 90% νερό και  5% σάκχαρα γι΄αυτό είναι ιδανικό και για δίαιτα.Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες  A,Β6 ,Β1,C με όλα τα οφέλη που αυτές  προσφέρουν στον οργανισμό μας,κάλιο, μαγνήσιο ,β- καροτένιο και διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη.Δεν θα ήθελα να επεκταθώ άλλο στις ιδιότητες του που άλλωστε  τα τελευταία χρόνια  έχουν γίνει γνωστές στους περισσότερους αφού έχουν δημοσιευτεί πολλά άρθρα σχετικά (περιοδικά,internet) ,και δεν είναι τυχαίο που έχουν διευρυνθεί οι τρόποι κατανάλωσης του.

 

Έτσι εκτός του ότι καταναλώνεται σαν φρούτο ,πίνεται σαν χυμός ή γρανίτα,χρησιμοποιείται σαν συστατικό σε σαλάτες κυρίως με τυριά,στα παγωτά και  γλυκίσματα.Θα ξεκινήσουμε με μία συνταγή για δροσερή γρανίτα.

Γρανίτα Καρπούζι

Θα χρειαστούμε 1 κιλό καρπούζι καθαρισμένο από φλούδα και κουκούτσια

1 1/2 κούπα νερό    5 κ.σ.ζάχαρη καστανή    1 κσ. χυμό λάιμ

Σ΄ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 1/2 κούπα νερό  με 5 κ.σ. ζάχαρη- κατά προτίμηση καστανή-  το βράζουμε μέχρι να γίνει ένα σιρόπι σχετικά δεμένο- όχι παχύρευστο-και το αφήνουμε να κρυώσει .Στο μούλτι τοποθετούμε τα κομμάτια του καρπουζιού, αφού προηγούμενα έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια και τις φλούδες,και το κρύο σιρόπι  τα χτυπάμε  και τα βάζουμε πάλι στη φωτιά .Λίγο πρίν έρθουν σε βρασμό αποσύρουμε και προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λάιμ. Στην συνέχεια περιμένουμε να κρυώσει λίγο το μίγμα και το τοποθετούμε στην κατάψυξη να σταθεροποιηθεί.Το σερβίρουμε σε ποτήρια με λίγα φυλλαράκια δυόσμο-προεραιτικά-και μικρά κομμάτια φρούτου.

Αν θέλετε μπορείτε μετά 2 ώρες περίπου να το βγάλετε από την κατάψυξη να το χτυπήσετε με την ράβδο και να το ξαναβάλετε για άλλες 3 ώρες (όπως κάνουμε με το παγωτό) .