Μπριάμ με ξυνομυζήθρα

2014-08-09 00:03

Η χρήση των λαχανικών που το καλοκαίρι αφθονούν όπως και η πλούσια παραγωγή ελαιολάδου, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συναντάμε σε μία κατηγορία φαγητών-τα λαδερά της Μεσογειακής κουζίνας-αγαπημένα από τους Έλληνες και όχι μόνο.Συνταγές υγιεινές, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται λαχανικά της εποχής με όλα τα οφέλη που προσφέρουν στον όργανισμό μας- βιταμίνες ,φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία,αντιοξειδωτικές ουσίες κ.λ.π.-  οικονομικές αφού η μεγάλη προσφορά  επηρεάζει τις τιμές  κατά το "προσφορά και ζήτηση " αλλά και εύκολες. Άς  γράψουμε την πρώτη μας συνταγή :

Mπριάμ με ξυνομυζήθρα

Θα χρειαστούμε:   4-5 μέτρια κολοκυθάκια    3 μέτριες μελιτζάνες     2  πιπεριές πράσινες    2 μέτριες πατάτες 

1 κρεμμύδι  ξερό        2 ώριμες ντομάτες        300 gr ξυνομυζήθρα        1 κούπα ελαιόλαδο      1/2 ματσάκι μαιντανό

 αλάτι    πιπέρι           1/2 ποτήρι νερό   

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά ,τα κόβουμε σε ροδέλες και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο , και ανακατεύουμε  για να λαδωθούν πολύ καλά όλα τα υλικά,αλάτι ,πιπέρι και το νερό.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 50΄( ή λίγο παραπάνω ανάλογα το φούρνο ).Δέκα  λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε την ξυνομυζήθρα τεμαχισμένη σε μεγάλα κομμάτια -ή φέτα -και  το μαιντανό ψιλοκομμένο.Σβήνουμε το φούρνο όταν το φαγητό μείνει με το λάδι του.

Υ.Γ. Αν χρησιμοποιήσετε φέτα προσοχή στο αλάτι