Μπριάμ με ξυνομυζήθρα
Η χρήση των λαχανικών που το καλοκαίρι αφθονούν όπως και η πλούσια παραγωγή ελαιολάδου, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συναντάμε σε μία κατηγορία φαγητών-τα λαδερά της Μεσογειακής κουζίνας-αγαπημένα από τους Έλληνες και όχι μόνο.Συνταγές υγιεινές, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται λαχανικά της εποχής με όλα τα οφέλη που προσφέρουν στον όργανισμό μας- βιταμίνες ,φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία,αντιοξειδωτικές ουσίες κ.λ.π.- οικονομικές αφού η μεγάλη προσφορά επηρεάζει τις τιμές κατά το "προσφορά και ζήτηση " αλλά και εύκολες. Άς γράψουμε την πρώτη μας συνταγή :
Mπριάμ με ξυνομυζήθρα
Θα χρειαστούμε: 4-5 μέτρια κολοκυθάκια 3 μέτριες μελιτζάνες 2 πιπεριές πράσινες 2 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό 2 ώριμες ντομάτες 300 gr ξυνομυζήθρα 1 κούπα ελαιόλαδο 1/2 ματσάκι μαιντανό
αλάτι πιπέρι 1/2 ποτήρι νερό
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά ,τα κόβουμε σε ροδέλες και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο , και ανακατεύουμε για να λαδωθούν πολύ καλά όλα τα υλικά,αλάτι ,πιπέρι και το νερό.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 50΄( ή λίγο παραπάνω ανάλογα το φούρνο ).Δέκα λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε την ξυνομυζήθρα τεμαχισμένη σε μεγάλα κομμάτια -ή φέτα -και το μαιντανό ψιλοκομμένο.Σβήνουμε το φούρνο όταν το φαγητό μείνει με το λάδι του.
Υ.Γ. Αν χρησιμοποιήσετε φέτα προσοχή στο αλάτι