Μπάμιες .... αλλοιώς στο φούρνο
Διατροφική αξία
Μπάμιες ένα λαχανικό με εξαιρετική διατροφική αξία που όμως, πολλοί αντιπαθούν εξαιτίας μιάς κολλώδους ουσίας που αποβάλλει, των μικρών σπόρων και των πολλών ινωδών στοιχείων που περιέχει.
"Η επίσημη ονομασία είναι Hibiscus esculentus (Ιβίσκος ο εδώδιμος ).Οι πρώτοι που την καλλιέργησαν γύρω στο 12ο αιώνα ήταν οι Αιγύπτιοι στην περιοχή του Νείλου.Από κεί μεταφέρθηκε στην λεκάνη της Μεσογείου ,τα Βαλκάνια και τις Ινδίες και αργότερα τον 17ο αιώνα στην Αμερική.Σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές και εύκρατες περιοχές.Μία μερίδα μπάμιες μας εξασφαλίζει 18% των ημερίσιων αναγκών σε βιταμίνη C ,14% σε Β6 , 13% σε μαγγάνιο,12% σε φυλλικό οξύ,10- 12,5 % σε διαιτητικές ίνες,11% σε βιταμίνη Β1.8-9% σε ασβέστιο και μαγνήσιο και 4-5% σε ψευδάργυρο και βιταμίνες Β2, Β3 και παντοθενικό οξύ.Οι σπόροι της μπάμιας περιέχουν πρωτείνες υψηλής αξίας, πλούσιες σε αμινοξέα όπως τρυπτοφάνη,κυσίνη και θειούχα αμινοξέα και σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η β-καροτίνη ,η λουτείνη και η ζεαξανθίνη.Έτσι βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης και την απομάκρυνση των τοξινών,στην πρόληψη του διαβήτη,στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού σωλήνα,στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από φλεγμονές όπως το άσθμα,η οστεοαρθίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα."(1)
Συνταγή:
1/2 kg μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες 1/4 κούπας κρέμα βαλσαμικού 2 κ.σ.μέλι 1/3 κ.σ.παρθένο ελαιόλαδο 1 ζωμό λαχανικών 2 κρεμμύδια ξερά 1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλυτζ.λευκό κρασί 200 gr. ντομάτα φρέσκια ψιλοκομένη 1/2 ματσάκι μαιντανό αλάτι πιπέρι
Καθαρίζουμε τις μπάμιες κόβοντας περιμετρικά το κοτσάνι τους ,τις πλένουμε καλά,τις ραντίζουμε με ξύδι τις τοποθετούμε σ΄ένα πυρέξ και τις αφήνουμε στον ήλιο για 2 ώρες περίπου για να αποβάλουν την κολλώδη ουσία(άν είναι κατεψυγμένες δεν χρειάζεται ).Αφού τις ξεπλύνουμε καλά τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό τηγάνι που προηγουμένως έχουμε ζεστάνει καλά μαζί την κρέμα βαλσαμικού και το μέλι και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και ετοιμάζουμε την σάλτσα.Στο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο,τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το μπαχάρι,αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε.Όταν τα κρεμμύδια ξανθήνουν ρίχνουμε το ζωμό ,το σκόρδο,το ξύσμα και το χυμό πορτοκάλι και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε το κρασί αφήνουμε άλλα πέντε λεπτά να βράσουν όλα μαζί και τα αδειάζουμε στο ταψί.Προσθέτουμε τις μπάμιες, τις ντομάτες και το μαιντανό και ψήνουμε στο φούρνο στους 150ο για περίπου 1 ώρα .Στο σερβίρισμα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
Προσέξτε την θερμοκρασία του φούρνου να μην είναι πολύ μεγάλη και ξεραθούν ,όπως και την διάρκεια ψησίματος να μην λιώσουν,να παραμείνουν τραγανές.