Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ
Ετικέτες:
Μαγειρική | Εισαγωγή | Συνταγές | Μακαρονάδες
Θα χρειαστούμε: 1 πακέτο κανελόνια 2 κούπες σάλτσα ντομάτας
Για τη γέμιση: 1 φλ.ντομάτα τριμμένη 800 gr.κιμά μοσχαρίσιο 2 μελιτζάνες φλάσκες 4 κ.σ. ελαιόλαδο 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο 1κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 1 δαφνόφυλλο 1 ξύλο κανέλας 1 κ.γ. ζάχαρη 2 κ.σ. Parmigiano Reggiano αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την μπεσαμέλ: 1 litro γάλα φρέσκο 100 gr. βούτυρο 100 gr.αλεύρι 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
'Eκτέλεση:Πλένουμε τις μελιτζάνες τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε νερό να ξεπικρίσουν.Μετά 10' τις βγάζουμε από το νερό,τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τις ψήνουμε στο γκρίλ μέχρι να μαλακώσουν.Αφαιρούμε την ψύχα όπως είναι ζεστές και την αφήνουμε στην άκρη. Σ΄ένα κατσαρολάκι φτιάχνουμε μιά απλή σάλτσα ντομάτα,(κρεμμύδι,λάδι και ντομάτα) την αφήνουμε κι΄ αυτή στην άκρη,και συνεχίζουμε με την γέμιση.Βάζουμε μία κατσαρόλα να κάψει καλά,ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά και τον αφήνουμε 7΄-8΄σε δυνατή φωτιά να πάρει χρώμα.Προσθέτουμε κρεμμύδι,σκόρδο,την ψύχα της μελιτζάνας κομματιασμένη και τα μυρωδικά και αφήνουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά .Τέλος ρίχνουμε τη ντομάτα,τη ζάχαρη,αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου απορροφηθούν όλα τα υγρά και μείνει στεγνός.Περιμένουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε το parmigiano ανακατεύοντας ζωηρά.Μέχρι να ετοιμαστεί ο κιμάς φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και όταν λυώσει ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα .Όταν γίνει όλο μία μάζα προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα -προσέχοντας να μην κολλήσει στον πυθμένα-και βράζουμε μέχρι να έχουμε μία πηχτή κρέμα.Κατεβάζουμε από την φωτιά ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και σκεπάζουμε την επιφάνεια με μεμβράνη να μην κάνει κρούστα.
Παίρνουμε ένα-ένα τα κανελόνια τα γεμίζουμε με τη σάλτσα κιμά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί που προηγουμένως έχουμε αλείψει με λίγη μπεσαμέλ .Οταν τελειώσουμε ριχνουμε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας και τη μπεσαμέλ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ,σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο στους 180ο για 1/2 ώρα.Λίγο πρίν το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσουν.