Καγιανάς ή στραπατσάδα
Kαγιανάς ή στραπατσάδα ή πιό απλά αυγά με ντομάτες.Όπως και να το πείς είναι το αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό που με μικρές παραλλαγές μαγειρεύεται σε όλη την Ελλάδα .Για παράδειγμα στην νότια Πελοπόννησο προσθέτουν και σύγκλινο ή παστό χοιρινό.Απλό,ελαφρύ,δροσερό ,εύγευστο τρώγεται τόσο για πρωινό όσο και για κύριο γεύμα με συνοδεία φέτας.Ας δούμε την συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κρεμμύδι μέτριο ξηρό ,4 κ.σ. αγνό ελαιόλαδο
4 πολύ ώριμες ντομάτες σφιχτές (όχι πολύ ζουμερές )
6-8 αυγά ,αλάτι,πιπέρι,και φρέσκο δυόσμο
200 γρ,φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά )
Εκτέλεση
Πλένω καλά τις ντομάτες και τις ψιλοκόβω ή τις τρίβω στον τρίφτη στο χονδρό, (όχι στο μούλτι ). Βάζω τις ψιλοκομμένες ντομάτες σε τηγάνι με λίγο αλάτι και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους (προσοχή δεν πρέπει να στεγνώσουν τελείως) περίπου 15-20 λεπτά.Προσθέτω το λάδι και το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και αφήνω στη φωτιά άλλα 5 λεπτά ή μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.Χτυπάω λίγο τα αυγά όπως για την ομελέτα τα ρίχνω στην ντομάτα χωρίς να τα ανακατέψω ,προσθέτω φρεσκοτριμμένο πιπέρι , φρέσκο δυόσμο -προαιρετικά- και κλείνω την φωτιά. Όπως είναι το τηγάνι στη φωτιά ρίχνω την χονδροκομμένη φέτα και αφήνω να λιώσει με την υπάρχουσα θερμοκρασία.Τρώγεται με φρέσκο ψωμί και είναι το ίδιο νόστιμο ζεστό ή κρύο.
Υ.Γ. ΄Αν βάλετε φέτα προσοχή στο αλάτι.