Πιπερόπιτα

2014-09-19 21:19

 

Θα χρειαστούμε:

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας         1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης         2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)          3 μεγάλα αβγά χτυπημένα     500 γρ. φέτα σε τρίμματα           250 γρ. ανεβατό Μακεδονίας ή άλλο μαλακό φρέσκο τυρί                 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο     1 κ.σ. μπούκοβο         2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό      αλάτι,           φρεσκοτριμμένο πιπέρι          λίγο ελαιόλαδο για την επιφάνεια της σφολιάτας   2 κ.σ.  μαυροσίσαμο

Αρχικά πλένουμε τις πιπεριές,κόβουμε τα κοτσάνια ,αφαιρούμε σπόρους και ίνες και κόβουμε σε χοντρές φέτες.Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και  αφήνουμε τα κρεμμύδια για 8-10' να γίνουν διάφανα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε για 5-6' να μαραθούν, ανακατεύτοντας τακτικά.Αποσύρουμε από τη φωτιά ,αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά και  προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, το μαϊντανό, το μπούκοβο και αλατοπίπερο.Αλείφουμε ελαφρά το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε τη γέμιση.Αν χρειαστεί, τεντώνουμε ελαφρά την ελαστική σφολιάτα ώστε να καλύψουμε τα πλαϊνά. Πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση. Καλύπτουμε με δεύτερο φύλλο σφολιάτας και προσέχουμε να κολλήσουν καλά οι άκρες.Χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας σε κομμάτια, ή τρυπάμε όλη την επιφάνεια με τη μύτη του μαχαιριού. Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μαυροσίσαμο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220οC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, ή στους 200οC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.Μετά 10' χαμηλώνουμε στους 180οC ή στους 160οC αντίστοιχα. Ψήνουμε συνολικά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.

Tip
Πριν βάλουμε τη γέμιση, βάζουμε σιμιγδάλι ή φρυγανιά πάνω στη σφολιάτα, για να μαζέψει όλα τα υγρά της πίτας και να ξεροψήσει καλά τη βάση της.
Υ.Γ. Βασισμένη σε συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

                                                                                                                                                                                                                                   Φωτεινή Παπακωστοπούλου

                                                                                                                                                                                                                                     zontanevotospitimou.com