Panzanella Toscana
H panzanella είναι μιά παραδοσιακή καλοκαιρινή συνταγή που ξεκίνησε από την Φλωρεντία για να καθιερωθεί σε όλη την Τοσκάνη,για πολλούς λόγους. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ταπεινά,ανακυκλώσιμα και φθηνά, η παρασκευή της εύκολη και η γεύση της σε ανταμείβει .Οι ρίζες της βρίσκονται πολλά χρόνια πίσω,όταν οι αγρότες και γενικώς αυτοί που δούλευαν στα χωράφια χρειαζόντουσαν ένα φαγητό που να συγκεντρώνει όλα τα παραπανω,να είναι χορταστικό χωρίς να βαραίνει και να αντικαθιστά το σπιτικό,δεδομένου ότι η εργασία τους( από το πρωί έως το βράδυ ) τους ανάγκαζε να παραμένουν εκτός σπιτιού όλη την μέρα και δεν τους επέτρεπε την επιστροφή στο σπίτι για το γεύμα.Θεωρητικά είναι μία σαλάτα με υλικά φρέσκα εποχής, που όπως σε όλες τις σαλάτες δεν βράζονται, αλλά μπορεί να αντικαταστήσει επιτυχώς και το κυρίως γεύμα.
Θα χρειαστούμε :
2 ώριμες ντομάτες για σαλάτα 1 αγγούρι μέτριο 1 κρεμμύδι κόκκινο (κατά προτίμηση ) μεγάλο
4 φέτες ψωμί μεγάλες (της προηγούμενης μέρας) 15 φύλλα βασιλικό το τρυφερό μέρος 2 κ.σ. ξύδι κρασιού
αλάτι και πιπέρι ελαιόλαδο
Ξεκινάμε με το ψωμί που αφού το καθαρίσουμε από τα σκληρά μέρη (κόρα) το τοποθετούμε σε ένα μπόλ με νερό να μαλακώσει και το αφήνουμε στην άκρη.Καθαρίζουμε το κρεμμύδι ,το κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και το τοποθετούμε σε ένα άλλο μπόλ με νερό και μία κουταλιά ξύδι για 2 ώρες .Στο διάστημα αυτό πλένουμε καλά όλα τα υλικά, καθαρίζουμε το αγγούρι και το κόβουμε σε ροδέλες,και την ντομάτα σε κύβους ,αφαιρούμε τους σπόρους ,αλατίζουμε και πιπερώνουμε.Παίρνουμε το ψωμί που,πρώτα το έχουμε στίψει ελαφρώς από το νερό, και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια ακανόνιστα με το χέρι και το τοποθετούμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα.Βγάζουμε το κρεμμύδι από το νερό και το προσθέτουμε στη σαλατιέρα όπως και το αγγούρι,την ντομάτα και τα φύλλα του βασιλικού και αυτά κομμένα στο χέρι για να μην χάσουν το άρωμά τους.Προσθέτουμε αλάτι ,πιπέρι,ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι.Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ξύδι ακόμα.Σκεπάζουμε την σαλατιέρα με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.
Υ.Γ. Για να την σερβίρουμε την αφήνουμε 15' εκτός ψυγείου για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.