ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το τραπέζι της Κυριακής ,πολύ σημαντικό για την Ελληνική οικογένεια από τα αρχαία ακόμα χρόνια,ήταν η ευκαιρία να βρεθεί όλη η οικογένεια συγκεντρωμένη και να ενισχυθούν οι δεσμοί και οι σχέσεις τους .Οι νοικοκυρές έβαζαν τα δυνατά τους να ευχαριστήσουν τους άντρες, τα παιδιά και όλα τα άτομα της οικογένειας ενίοτε δε και τα συγγενικά μαγειρεύοντας το πιό καλό φαγητό,το Κυριακάτικο  που ήταν σχεδόν πάντα κρέας και συνήθως της εποχής.Έτσι το χειμώνα είχε την τιμητική του το χοιρινό και όλα τα προιόντα του-λουκάνικα,παστό κ.λ.π.-και το μοσχάρι,και την άνοιξη το αρνί και το κατσικάκι.Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες ή   πρασοσέλινο αυγολέμονο,μοσχάρι κοκκινιστό μακαρονάδα ή λεμονάτο με πατάτες τηγανητές,αρνάκι κατσαρόλας φρικασέ με μυδικά και χόρτα της άνοιξης,κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες ή λαδορίγανη κατσαρόλας κ.λ.π.Σε περίοπτη θέση βρισκόταν και το κοτόπουλο ,εύκολο να βρεθεί όλο το χρόνο , οικονομικό , και ευκολομαγείρευτο τόσο στο φούρνο όσο και στην κατσρόλα.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για κάποιες από αυτές τις αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές με κρέας και κοτόπουλο που παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις όλων μας. 

Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες

 Θα χρειαστούμε:

 2 κιλά κατσικάκι     12 μεγάλες πατάτες     χυμό από 2 λεμόνια  ζουμερά     1 κούπα ελαιόλαδο ( μέτρια)     1 κ.σ. ρίγανη

1/2 κ.σ. θυμάρι        2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη        2 κούπες νερό        αλάτι    πιπέρι

Καθαρίζουμε,πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες για το φούρνο (κυδωνάτες) .Σ΄ένα μπόλ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο,τη μουστάρδα ,το λεμόνι,τη ρίγανη,το θυμάρι και το αλατοπίπερο να ενωθούν πολύ καλά και τοποθετούμε τις πατάτες ,τις γυρίζουμε καλά να ρουφήξουν τα υλικά του μείγματος.Παίρνουμε μεγάλο ταψί και ρίχνουμε τις πατάτες και από πάνω τοποθετούμε τα κομμάτια του κατσικιού πλυμένα καλά,και αλατοπιπερωμένα.Περχύνουμε με το μείγμα που μας έχει περισέψει από τις πατάτες και  το νερό. Κλείνουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200΄ για μία ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ,χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180΄και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσουν οι πατάτες ,περίπου άλλη μία ώρα.

Αν θέλουμε να ροδοψηθεί το τελευταίο 10΄ ανεβάζουμε τη θερμοκρασία πάλι στους 200΄ προσέχοντας να μην ξεραθεί πολύ.

Μαγειρική

2015-06-09 21:57
Συνταγή για  Ferrero...
2014-10-21 20:54
             ΥΛΙΚΑ   4 αραβικές πίτες       4 μέτρια κρεμμύδια      3 κ.σ....
2014-10-11 15:14
Θα  χρειαστούμε: 4-5 κατεψυγμένες αγκινάρες       1 φλυτζ. ρύζι αρμπόριο      25 ml μαργαρίνη   ή βούτυρο     2  φρέσκα  κρεμμύδια 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο    1 φλ. λευκό...
2014-09-19 21:19
  Θα χρειαστούμε: 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας         1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης         2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)          3 μεγάλα αβγά χτυπημένα     500 γρ. φέτα σε τρίμματα    ...
2014-09-19 20:31
Τι χρειαζόμαστε:Σερβίρει: 5 μερίδες 1 πακέτο (500 γραμ.) κοχύλια 6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο 5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι τριμμένη γκούντα 2 φλιτζάνια τριμμένο ανθότυρο ½ φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα 2 κουτ. της σούπας αλεύρι 2 κουτ. της σούπας βούτυρο 2...
2014-09-12 00:40
2014-09-05 19:59
   Για 4 άτομα θα χρειαστούμε : 4  τεμάχια  κοτόπουλο στήθος        250 γρ. μανιτάρια champignon κομμένα σε λεπτές φέτες         100 γρ. λευκό κρασί          1/2 κούπα  ...
2014-08-24 22:42
Θα χρειαστούμε:   500 gr. rigatoni       80 gr. ελαιόλαδο       8 τεμ. αντζούγιες ψιλοκομμένες       2 κ.σ. κάππαρη      500 gr. τόνο στραγγισμένο        4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο     ...
2014-08-22 00:00
   Θα χρειαστούμε: 500 gr.spaghetti      500 gr.γαρίδες κατεψυγμένες    1 κουτί ντοματάκια (400 gr.)  1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο         3 σκελίδες σκόρδο          1 κ.σ. μουστάρδα    ...
2014-08-21 00:42
                                                  
1 | 2 >>