Mαρμελάδα ροδάκινο
Θα χρειαστούμε για 2 μέτρια βάζα:
1 κιλό ροδάκινα διαφόρων ειδών (ζυγισμένα χωρίς κουκούτσια) 600 γρ ζάχαρη χυμό από μισό λεμόνι 2 βάζα 500 gr. 1 κλωναράκι αρμπαρόρυζα (ή 1 βανίλια )
Μεγάλη σημασία για την ποιότητα της μαρμελάδας έχουν τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσεις και το βράσιμο.Διαλέγουμε φρούτα ώριμα,μαλακά αλλά όχι χτυπημένα ή με σημάδια.Αφού διαλέξουμε προσεκτικά τα ροδάκινα ,τα πλένουμε ,τα ξεφλουδίζουμε ,αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Παίρνουμε ένα πυρέξ και τοποθετούμε μιά στρώση ροδάκινα μία στρώση ζάχαρη,μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας και αφήνουμε στο ψυγείο για μία νύχτα. Την επομένη τοποθετούμε το μείγμα σε κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1/2 ώρα ανακατεύοντας,οπότε και χαμηλώνουμε τη φωτιά .Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα15΄.Πέντε λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε την αρμπαρόρυζα -ή την βανίλια- και το χυμό του λεμονιού και κλείνουμε την φωτιά.Όπως είναι καυτή η μαρμελάδα γεμίζουμε τα ζεστά αποστειρωμένα βάζα,κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους και τα γυρνάμε ανάποδα.Τα αφήνουμε σε δροσερό μέρος μέχρι να κρυώσουν τελείως και τα αποθηκεύουμε στα ντουλάπια μας.Όταν ανοίξουμε το βάζο το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Για να βεβαιωθούμε ότι έχει δέσει,βάζουμε μία μικρή ποσότητα (μία κουταλιά) σε ένα παγωμένο πιατάκι και τραβάμε μία γραμμή με το κουτάλι,αν η γραμμή δεν κλείσει και μείνει καθαρή το δέσιμο είναι σωστό.
Για την αποστείρωση .
Ξεπλένω τα βάζα με καυτό νερό, τα τοποθετώ ανάποδα στην σχάρα του φούρνου πάνω σε καθαρή πετσέτα και τα βάζω στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά.'Οπως είναι ζεστά τα γεμίζω με την ζεστή μαρμελάδα.